POLITYKA PRYWATNOŚCI USŁUG RTB HOUSE

 

Niniejsza Polityka Prywatności opisuje, w jaki sposób chronimy Twoją prywatność jako użytkownika Internetu odwiedzającego strony internetowe wykorzystujące naszą technologię reklamową.

Ten dokument nie dotyczy zaś przetwarzania danych osobowych gromadzonych przez nas za pośrednictwem strony internetowej www.rtbhouse.com, co zostało omówione w Polityce Prywatności Strony rtbhouse.com.

1. INFORMACJE OGÓLNE

Jesteśmy firmą zajmującą się technologiami reklamowymi, która świadczy usługi reklamy online na rzecz reklamodawców (np. sklepów internetowych) w tzw. modelu programmatic. Oferujemy reklamodawcom skuteczne narzędzie do wyświetlania reklam ich produktów lub usług na odwiedzanych przez Ciebie stronach internetowych i w aplikacjach mobilnych wydawców (np. portalach informacyjnych). Nasze reklamy są spersonalizowane, tzn. wykorzystują informacje o Twojej wcześniejszej aktywności w Internecie. Wyświetlamy Ci reklamy tych reklamodawców, których strony internetowe lub aplikacje odwiedziłeś(-łaś) (tzw. retargeting) lub reklamy, które według nas odpowiadają Twoim obecnym preferencjom zakupowym.

Aby móc personalizować reklamy, przetwarzamy pewne informacje dotyczące Twojej aktywności w Internecie, które pomagają nam zrozumieć Twoje obecne preferencje zakupowe i pozwalają nam wyświetlać reklamę oraz analizować jej skuteczność. Podczas tych działań staramy się zachować najwyższy poziom ochrony prywatności i przejrzystości. Przestrzegamy wszystkich obowiązujących przepisów dotyczących ochrony prywatności, w szczególności ogólnego rozporządzenia UE o ochronie danych (RODO), dyrektywy o prywatności i łączności elektronicznej (Dyrektywy E-Privacy), a także najlepszych praktyk w branży reklamy cyfrowej.

2. W JAKI SPOSÓB UZYSKUJEMY TWOJE DANE

Do uzyskania Twoich danych używamy plików cookie, czyli plików tekstowych pobieranych przez Twoją przeglądarkę internetową, kiedy odwiedzasz strony internetowe lub aplikacje reklamodawców lub wydawców. Korzystamy również z innych technologii śledzących dostępnych na Twoim urządzeniu, takich jak identyfikatory mobilne („mobile advertising ID”). Pozwalają nam one rejestrować niektóre czynności wykonywane przez Ciebie na tych stronach internetowych lub w aplikacjach.

Nasze usługi świadczymy za pośrednictwem domeny creativecdn.com. Pod tą domeną przechowujemy dwa pliki cookie: (1) „u”, który zawiera unikalny identyfikator przypisany do Twojej przeglądarki i (2) „ts”, który przechowuje znacznik czasu określający czas życia pliku cookie.

3. JAKIE DANE PRZETWARZAMY

Przetwarzamy następujące trzy główne grupy danych:

(a)       Informacje dotyczące Twojej aktywności na stronach internetowych lub w aplikacjach reklamodawców – pomagają nam dowiedzieć się, jakie produkty i usługi Cię interesują, dzięki czemu możemy określić, jakie reklamy odpowiadają Twoim aktualnym preferencjom zakupowym. Przetwarzamy te dane w imieniu i na zlecenie reklamodawców, dla których prowadzimy kampanie reklamowe (jako podmiot przetwarzający), w celu stworzenia Twojego profilu użytkownika.

(b)      Informacja, że w danej chwili wchodzisz na stronę internetową lub do aplikacji wydawcy, gdzie możemy wyświetlić reklamę – jest przekazywana w ramach tzw. bid request, czyli oferty sprzedaży powierzchni reklamowej na stronie internetowej lub w aplikacji wydawcy (patrz punkt 4 poniżej). Przetwarzamy te informacje jako administrator danych w celu wyświetlania reklam, analizy reklam, tzw. „brand safety”, rozwoju produktu i wykrywania oszustw.

(c)       Informacje dotyczące dostarczania naszych reklam, tzn. odsłon reklamy (np. czy wyświetliliśmy reklamę, a jeśli tak, to którą reklamę wybraliśmy) oraz Twoich interakcji z reklamą (np. czy na nią kliknąłeś(-nęłaś)). Przetwarzamy te informacje jako administrator danych, do celów wyświetlania reklam (w szczególności, aby określić ograniczenia liczby wyświetleń i rotację reklam) oraz ich analizy, a także rozwoju produktu.

Pełna lista kategorii danych przetwarzanych przez nas w charakterze administratora danych zawarta jest w klauzuli informacyjnej RODO (patrz punkt 5 poniżej).

Świadcząc nasze usługi, nie gromadzimy danych umożliwiających bezpośrednią identyfikację osoby takich jak imię i nazwisko, adres e-mail, adres pocztowy, numer telefonu czy danych finansowych, takich jak dane karty kredytowej.

Nie otrzymujemy od reklamodawców ani partnerów żadnych dodatkowych danych, które wraz z danymi zebranymi przez naszą technologię umożliwiłyby nam bezpośrednią identyfikację użytkownika.

4. W JAKI SPOSÓB WYKORZYSTUJEMY TWOJE DANE

Kiedy odwiedzasz stronę internetową lub aplikację reklamodawcy (np. sklep internetowy), gromadzimy pewne informacje dotyczące Twojej aktywności, np. jakie przedmioty oglądałeś(-łaś), dodałeś(-łaś) do koszyka i kupiłeś(-łaś). Informacje te pomagają nam dowiedzieć się, jakimi produktami i usługami jesteś obecnie zainteresowany(-na), dzięki czemu możemy wyświetlać na stronach wydawców (np. portalach informacyjnych) tylko takie reklamy, które są zgodne z Twoimi zainteresowaniami.

Wyświetlamy spersonalizowane reklamy wykorzystując aukcje w czasie rzeczywistym (real-time bidding – RTB). Taka aukcja rozpoczyna się w chwili, gdy wchodzisz na stronę internetową lub do aplikacji wydawcy, która oferuje powierzchnię reklamową na sprzedaż. Podczas wczytywania takiej strony internetowej wydawca lub nasz partner biznesowy współpracujący z wydawcą (np. platforma SSP) wysyła do nas ofertę („bid request”) sprzedaży określonej powierzchni reklamowej. Po otrzymaniu takiej oferty, nasza technologia wykorzystuje informacje o Twojej wcześniejszej aktywności na stronach internetowych lub w aplikacjach reklamodawców, aby zdecydować, czy kupić oferowaną powierzchnię reklamową i – w przypadku jej zakupu – jaką reklamę na niej wyświetlić.

Na przykład, jeśli ostatnio odwiedziłeś(-łaś) sklep internetowy naszego klienta w poszukiwaniu butów do biegania, możemy wyświetlić Ci reklamę tych samych butów do biegania, które tam oglądałeś(-łaś), podobnych butów do biegania lub produktów takich jak ubrania do biegania, oferowanych przez tego reklamodawcę.

Możemy również wykorzystać informacje na temat zawartości strony internetowej, na której reklama ma być wyświetlana, aby dodatkowo spersonalizować tę konkretną reklamę. Nigdy jednak nie wykorzystujemy zawartości strony internetowej do personalizacji przyszłych reklam, w szczególności nie przyporządkowujemy tych informacji do Twojego profilu użytkownika w celu „skategoryzowania” użytkownika (np. poprzez przyporządkowanie do określonego segmentu), ani nie próbujemy określić Twoich preferencji zakupowych na podstawie historii przeglądania stron internetowych lub aplikacji wydawców.

Ponadto nie wykorzystujemy danych dotyczących Twojej aktywności w Internecie pomiędzy reklamodawcami, co oznacza, że przeglądanie stron internetowych lub aplikacji jednego reklamodawcy nie ma wpływu na wyświetlane przez nas reklamy innych reklamodawców. Na przykład to, że szukałeś(-aś) sprzętu do pływania w sklepie internetowym naszego klienta „A”, nie będzie oznaczało, że będziemy wyświetlać sprzęt pływacki z sklepu internetowego naszego klienta „B” (chyba że wcześniej przeglądałeś(-aś) podobne produkty również w sklepie internetowym „B”).

Po wyświetleniu reklamy zbieramy informacje dotyczące odsłon reklam (np. czy rzeczywiście wyświetlaliśmy Ci reklamę, która reklama została wybrana, kiedy i na jakim rodzaju urządzenia została wyświetlona) oraz Twoich interakcji z reklamą (głównie to, czy na nią kliknąłeś(-aś)). Informacje te wykorzystujemy do oceny skuteczności reklam, do tworzenia raportów statystycznych dla reklamodawców dotyczących dostarczania ich reklam oraz do celów atrybucji i rozliczeń. Przetwarzamy te dane również po to, aby kontrolować liczbę wyświetlanych reklam oraz na potrzeby rozwoju produktów.

Nasza platforma jest zintegrowana ze środowiskiem RTB poprzez powiązanie naszych identyfikatorów technicznych, np. identyfikatorów plików cookie lub identyfikatorów mobilnych („cookie matching”), z identyfikatorami używanymi przez naszych partnerów biznesowych. Umożliwia nam to: (a) otrzymywanie ofert i zamieszczanie reklam na stronie internetowej lub aplikacji wydawcy wykorzystującej cyfrową technologię reklamową naszych partnerów biznesowych oraz (b) gromadzenie informacji związanych z zamieszczaniem przez nas reklam.

Na życzenie reklamodawcy i na podstawie dostarczonych przez niego informacji możemy dokonywać śledzenia na różnych urządzeniach („cross-device tracking”), tzn. wyświetlać te same kategorie reklam produktów lub usług danego reklamodawcy na różnych urządzeniach, z których korzystasz (np. laptopach i smartfonach). Nie przeprowadzamy jednak analiz danych w celu powiązania używanych przez Ciebie urządzeń w oparciu o Twoją aktywność w Internecie (tzn. nie wykonujemy tzw. „probabilistic cross-device tracking”).

Wykorzystujemy również Twoje dane osobowe do wykrywania oszustw i innych potencjalnych zagrożeń dla prywatności, do obliczania poziomu wykorzystania naszej technologii oraz do celów ochrony marki („brand safety”), tj. do zbadania, czy strony internetowe wydawców są odpowiednim środowiskiem do wyświetlania naszych reklam, oraz do rozwijania i ulepszania naszych produktów.

Nie kupujemy danych osób trzecich od dostawców danych w celu optymalizacji usług ani nie sprzedajemy przetwarzanych przez nas danych osobom trzecim.

Pamiętaj, że reklamodawcy i wydawcy, których strony internetowe lub aplikacje odwiedzasz, mogą niezależnie gromadzić i wykorzystywać Twoje dane do różnych celów. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w ich politykach prywatności.

5. PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH (KLAUZULA INFORMACYJNA RODO)

Nie gromadzimy danych umożliwiających bezpośrednią identyfikację osoby, jednak przetwarzane przez nas dane są powiązane z unikalnymi numerami identyfikacyjnymi używanymi w Internecie, które zgodnie z RODO są uznawane za „identyfikatory internetowe” i umożliwiają nam „wyodrębnienie” danego użytkownika spośród innych użytkowników. Zgodnie z RODO, takie informacje można uznać za dane osobowe (te dane, które nie pozwalają na bezpośrednią identyfikację osoby, określane są jako „dane spseudonimizowane”). W przypadkach, w których RODO ma zastosowanie do naszych usług, dbamy o zgodność ze wszystkimi wymogami tego rozporządzenia.

Wyznaczyliśmy również inspektora ochrony danych, z którym można się skontaktować w przypadku dodatkowych pytań. Dane kontaktowe inspektora ochrony danych osobowych znajdują się w punkcie 9 poniżej.

W ramach programu dostosowania się do wymagań RODO dołączyliśmy do IAB Europe Transparency & Consent Framework (TCF) jako zarejestrowany dostawca (Nr ident.: 16) i stosujemy się do polityk TCF. Więcej informacji można uzyskać na stronie  https://iabeurope.eu/.

Jak wspomniano powyżej, cześć danych przetwarzamy jako administrator danych, co oznacza, że ponosimy za nie wyłączną odpowiedzialność, a niektóre – jako podmiot przetwarzający, czyli na zlecenie i w imieniu reklamodawców. Informacje dotyczące tego, jak przetwarzamy dane jako administrator danych, które jesteśmy zobowiązani ujawnić na mocy RODO, można znaleźć w tutaj.

KLAUZULA INFORMACYJNA RODO

RTB House S.A.
ul. Złota 61/101
00-819 Warszawa,
Polska

RTB House Poland sp. z o.o.
ul. Złota 61/101
00-819 Warszawa,
Polska

RTB House Ltd.
Kemp House, 160 City Road
Londyn EC1V 2NX, Wielka Brytania

RTB House Latam Ltd.
293 Green Lanes,
Londyn N13 4XS,
Wielka Brytania

RTB House s.r.o
Vinohradská 2828/151, Žižkov
130 00 Praga 3,
Czechy

RTB House GmbH
Kurfürstendamm 226
10719 Berlin,
Niemcy

RTB House Nordics AB
Box 70396 (World Trade Centre, Klarabergsviadukten 70)
107 24 Sztokholm, Szwecja

RTB House France SAS
112 Avenue Kléber
75016 Paryż,
Francja

RTB House Benelux BV
Amstelplein 6,
1096 BC, Amsterdam,
Holandia

Barakc Jam Kft
Pannónia utca 85
1133 Budapeszt,
Węgry

RTB House Italy s.r.l.
Piazza Euclide 47,
00197 Rzym,
Włochy

RTBH Retargeting SL
C/Leganitos 47,
7a Planta, Madryt,
Hiszpania

RTB Marketing & Tech Services Ltd
Kyriakou Matsi 18, 2nd Floor,
Egkomi, Nikozja 2408,
Cypr

w charakterze Współadministratorów

Istotne warunki porozumienia między współadministratorami

  • RTB House S.A. pełni rolę Głównego Administratora.
  • Przetwarzanie danych osobowych osób odbywa się za pośrednictwem systemu IT, który jest własnością i który zarządzany jest przez Głównego Administratora.
  • Administratorzy wspólnie uzgadniają i wdrażają wszystkie właściwe polityki i procedury bezpieczeństwa dotyczące danych osobowych, aby utworzyć spójny system ochrony.
  • Główny Administrator jest zobowiązany dopilnować, aby osoba, której dane dotyczą, otrzymała powiadomienie zgodne z wymogami określonymi w art. 13 lub 14 RODO. Każdy ze Współadministratorów jest zobowiązany do ujawnienia Głównemu Administratorowi wszystkich odbiorców, którym ujawnili dane osobowe.
  • Współadministratorzy wyznaczyli jednego inspektora ochrony danych, który jest odpowiedzialny za rozpatrywanie zapytań osób, których dane dotyczą.
  • Administratorzy wspólnie podejmują decyzje dotyczące praw osób, których dane dotyczą, określonych w RODO.
  • Główny organ nadzoru nad grupą firm ma siedzibę w Polsce.

Cele przetwarzania danych

Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe, co obejmuje przechowywanie i uzyskiwanie dostępu do pewnych informacji na Twoim urządzeniu (takich jak pliki cookie lub identyfikatory urządzenia) w celu wykonania następujących czynności:

  • wybór i wyświetlanie spersonalizowanych reklam,
  • mierzenie skuteczności reklam,
  • opracowywanie i ulepszanie naszych produktów,
  • zapewnienie bezpieczeństwa oraz zapobieganie oszustwom i debugowaniu.

Kategorie danych

Zgodnie z powyższymi celami będziemy przetwarzać następujące kategorie Twoich danych osobowych:

  • identyfikator internetowy (np. identyfikator pliku cookie albo identyfikator mobilny mobile advertising ID);
  • adresy URL stron internetowych, które odwiedzasz (“referrer”);
  • dane związane z odsłonami reklam i Twoimi interakcjami z reklamami na stronach internetowych lub w aplikacjach wydawców;
  • informacje techniczne dotyczące Twojej przeglądarki lub urządzenia (“user agent”);
  • znaczniki czasu („timestamps”);
  • adres IP wskazujący przybliżoną lokalizację.

Podstawa prawna przetwarzania

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych w celu (1) wyboru i wyświetlania spersonalizowanych reklam, (2) pomiaru skuteczności działania reklam oraz (3) opracowywania i ulepszania naszych produktów jest zgoda udzielona przez Ciebie na stronach internetowych lub w aplikacjach wydawców. Masz prawo w każdej chwili wycofać zgodę na przetwarzanie przez nas Twoich danych osobowych. Możesz to zrobić klikając przycisk „opt-out” na naszej stronie: https://optout.rtbhouse.com/ lub pisząc do nas na adres: dpo@rtbhouse.com.

W zakresie zapewnienia bezpieczeństwa, zapobiegania oszustwom i debugowania, podstawę prawną przetwarzania danych osobowych stanowi uzasadniony interes administratora, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f) RODO.

Źródła danych

Twoje dane otrzymujemy albo od wydawców, na których platformach cyfrowych wyświetlamy nasze reklamy, albo od platform SSP współpracujących z wydawcami w celu dostarczania spersonalizowanych reklam.

Niektóre informacje, takie jak dane dotyczące odsłon reklam i Twoich interakcjami z reklamami, gromadzimy sami na stronach internetowych lub w aplikacjach wydawców.

Odbiorcy danych

Możemy przekazać Twoje dane naszym podmiotom przetwarzającym (np. dostawcom usług IT i centrom danych), które przetwarzają dane na podstawie umowy z nami i tylko zgodnie z naszymi wytycznymi.

Możemy również przekazywać ograniczone ilości danych naszym partnerom biznesowym (np. SSP) w odpowiedzi na otrzymywane od nich oferty sprzedaży powierzchni reklamowej („bid request”), aby technicznie mieć możliwość wyświetlania reklam.

Prawa osób, których dane dotyczą

W odniesieniu do Twoich danych osobowych masz następujące prawa:

  • prawo do wycofania zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, np. poprzez procedurę opt-out, co nie ma wpływu na legalność przetwarzania przed wycofaniem zgody;
  • prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych do celów marketingu bezpośredniego lub, z przyczyn związanych ze szczególną sytuacją użytkownika, w każdym przypadku, gdy podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest uzasadniony interes administratorów danych;
  • prawo do dostępu do danych osobowych;
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych przez administratora, o którym mowa w art. 18 RODO;
  • prawo do żądania sprostowania danych osobowych, jeśli okażą się one nieścisłe lub nieaktualne;
  • prawo do żądania usunięcia danych osobowych, jeśli przechowywanie tych danych nie jest już konieczne;
  • prawo do żądania ograniczenia dalszego przetwarzania w przypadku sporu dotyczącego prawidłowości lub przetwarzania danych osobowych,
  • prawo do żądania przekazania Ci przez nas Twoich danych osobowych i, w stosownych przypadkach, przekazania danych bezpośrednio innemu administratorowi danych. Masz prawo zażądać kopii swoich danych osobowych, które przetwarzamy.

Profilowanie

W ramach przetwarzania, które wykonujemy jako administrator danych, prowadzimy w bardzo ograniczonym zakresie działania, które mogą być uznane za „profilowanie” Twoich danych osobowych (tj. analiza danych dotyczących odsłon naszych reklam i Twoich interakcji z reklamami).

Wykonujemy jednak profilowanie w odniesieniu do danych związanych z Twoją aktywnością na stronach internetowych lub w aplikacjach reklamodawców (tj. w odniesieniu do danych przetwarzanych przez nas w imieniu i na zlecenie reklamodawców jako podmiot przetwarzający). Analizujemy je, aby wyświetlić reklamy, które naszym zdaniem najbardziej Cię zainteresują, jak opisano w punkcie 4 powyżej.

W żadnym z przypadków profilowanie nie wywołuje skutków prawnych ani nie wpływa istotnie na użytkowników. W szczególności nie prowadzi do dyskryminacji cenowej użytkowników ze względu na ich profil behawioralny.

Okres retencji danych

Natychmiast usuwamy wszystkie dane otrzymane w ofertach sprzedaży powierzchni reklamowej („bid request”), z wyjątkiem ich niewielkiej części potrzebnej do celów statystycznych i analitycznych (w tym do zachowania bezpieczeństwa marki i wykrywania oszustw). Zachowane dane z ofert przechowujemy nie dłużej niż 100 dni.

Dane dotyczące odsłon reklam i interakcji z reklamą są przechowywane tak długo, jak jest to konieczne do celów statystycznych, rozliczeniowych i rozwoju produktu, ale nie dłużej niż 3 lata od ich zgromadzenia.

Po upływie okresów określonych powyżej dane są usuwane lub skutecznie anonimizowane.

Niezależnie od powyższego, niezwłocznie odpowiadamy na zapytania dotyczące wykonania prawa do bycia zapomnianym poprzez usunięcie wszystkich danych osobowych objętych danym zapytaniem.

Przekazywanie danych do państw trzecich i zabezpieczenia

Nie przekazujemy ani nie zezwalamy na przekazanie jakichkolwiek danych osobowych poza Europejski Obszar Gospodarczy, chyba że podejmiemy niezbędne kroki, aby takie przekazanie było zgodne z obowiązującym prawem. Środki takie mogą obejmować przekazywanie danych osobowych do odbiorcy w kraju, który Komisja Europejska uznała, że zapewnia odpowiednią ochronę danych osobowych, o której mowa w art. 45 RODO, lub do odbiorcy w Stanach Zjednoczonych, który spełnił warunki określone w programie Tarcza Prywatności EU-US.

Lista krajów, które Komisja Europejska uznała za kraje zapewniające odpowiednią ochronę, jest dostępna pod tym adresem.

Korzystamy z usług Google Cloud do wykonywania analiz danych, które są niezbędne do świadczenia i optymalizacji naszych usług. Wymaga to przesyłania danych do centrów danych zarządzanych przez Google znajdujących się w Stanach Zjednoczonych. Google LLC i jej spółki zależne w Stanach Zjednoczonych są objęte porozumieniem Tarcza Prywatności UE-USA (zob.: https://www.privacyshield.gov/participant?id=a2zt000000001L5AAI&status=Active).

Dalsze przetwarzanie

Jeśli będziemy musieli wykorzystać Twoje dane osobowe do celów nieujętych w niniejszej informacji, przed rozpoczęciem przetwarzania przekażemy Ci nowe informacje, wyjaśniające takie nowe zastosowania oraz określające odpowiednie cele i warunki przetwarzania. Jeśli to konieczne, poprosimy Cię o zgodę przed rozpoczęciem nowej operacji przetwarzania danych.

Inspektor ochrony danych

Wyznaczyliśmy inspektora ochrony danych. Jest to osoba, z którą możesz się kontaktować w sprawach dotyczących prywatności w RTB House i korzystania z Twoich praw dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych.
Możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych:

  • korespondencyjnie na adres: Przemysław Szymański, RTB House SA, ul. Złota 61/101, 00-819 Warszawa, Polska oraz
  • mailowo na adres e-mail: dpo@rtbhouse.com.

Dane kontaktowe i skarga do organu nadzorczego

Aby skorzystać ze swoich praw lub złożyć skargę, prosimy o kontakt z RTB House S.A. za pomocą poczty elektronicznej (dpo@rtbhouse.com).

Masz również prawo do złożenia skargi w sprawie domniemanego naruszenia przepisów RODO do właściwego organu nadzorczego w państwie członkowskim, w którym mieszkasz, pracujesz lub w którym dostrzegłeś naruszenie. Poniżej znajdują się dane kontaktowe do organów nadzorczych, które kontrolują naszą działalność.

POLAND
Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych
https://www.uodo.gov.pl/pl/p/kontakt
ul. Stawki 2
00-193 Warszawa, Polska
T:  + 606-950-000

Niemcy
Berliner Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit
Friedrichstr. 219
10969 Berlin
Tel.: +49 30 13889-0
Fax: +49 30 2155050
E-Mail: mailbox@datenschutz-berlin.de

CZECHY
Úřad pro ochranu osobních údajů
posta@uoou.cz
Pplk. Sochora 27
170 00 Praha 7
T: +420 234 665 111

WIELKA BRYTANIA
Information Commissioner’s Office
casework@ico.org.uk
Wycliffe House
Water Lane, Wilmslow
Cheshire, SK9 5AF
T: + 44 0303 123 1113

SZWECJA
Datainspektionen
datainspektionen@datainspektionen.se
Drottninggatan 29, 5th floor
Box 8114
SE-104 20 Stockholm
T: +46-70 736 10 80

FRANCJA
Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés
3 Place de Fontenoy
TSA 80715
75334 PARIS CEDEX 07, France
T: +33 (0)1 53 73 22 22

HOLANDIA
Autoriteit Persoonsgegevens
Postbus 93374
2509 AJ DEN HAAG
T: +31 – (0)70 – 888 85 00

WĘGRY
Nemzeti Adatvédelmi És Információszabadság Hatóság
privacy@naih.hu
H-1125 Budapest
Szilágyi Erzsébet fasor 22/C
T+: +36 -1-391-1400 F

WŁOCHY
Garante per la protezione dei dati personali
Piazza Venezia n. 11 – 00187 Roma,
garante@gpdp.it

HISZPANIA
Agencia Española de Protección de Datos
C/ Jorge Juan, 6. 28001 – Madrid

CYPR
Office of the Commissioner for Personal Data Protection
Iasonos 1, 1082 Nicosia, Cyprus
P.O.Box 23378, 1682 Nicosia, Cyprus

6. ŚRODKI SŁUŻĄCE OCHRONIE DANYCH

Wdrożyliśmy procedury dotyczące wszystkich aspektów przetwarzania danych oraz w tym środki techniczne zapewniające odpowiedni poziom bezpieczeństwa Twoich danych. Starannie wybieramy technologie wykorzystywane do przetwarzania danych, a także wszystkich odbiorców danych.

Twoje dane są chronione przed awariami sprzętu, wewnętrznymi lub zewnętrznymi atakami, utratą i niewłaściwym wykorzystaniem. Przechowujemy je w nowoczesnych centrach danych, obsługiwanych przez czołowe firmy w branży, posiadające odpowiednie certyfikaty bezpieczeństwa danych (w szczególności ISO 27001). Aby zagwarantować poufność i dostępność Twoich danych, wykorzystujemy mechanizmy szyfrujące i tworzymy ich kopie zapasowe.

Stale monitorujemy wdrożone środki bezpieczeństwa oraz poszerzamy wiedzę na temat ochrony prywatności i danych osobowych w naszej firmie.

7. TWOJE PRAWA

Jeśli po zapoznaniu się z zakresem danych zbieranych na temat Twojej aktywności w Internecie masz obawy co do ochrony Twojej prywatności, możesz zabronić gromadzenia danych za pomocą technologii śledzenia stosowanych przez nas lub przez wszystkich dostawców w następujący sposób.

Możesz wyłączyć obsługę plików cookie w swojej przeglądarce internetowej i urządzeniach mobilnych, co uniemożliwi zbieranie danych przez wszystkich dostawców.

Obsługę plików cookie można wyłączyć w ustawieniach przeglądarki internetowej. Należy pamiętać, że pliki cookie są powszechnie stosowane, dlatego wyłączenie ich obsługi może uniemożliwić korzystanie z różnych stron internetowych.

W przypadku urządzeń mobilnych należy zmienić ustawienia urządzenia.

  • W przypadku systemu iOS wybierz opcję „Prywatność” → „Reklamy” → „Ograniczaj śledzenie reklam”.
  • W przypadku systemu Android wybierz „Użytkownik” → „Google” → „Reklamy” → „Rezygnacja z personalizacji reklam”.

Możesz również zrezygnować z technologii śledzenia RTB House, co uniemożliwi nam gromadzenie informacji z Twojej przeglądarki i spowoduje usunięcie lub anonimizację wszystkich wcześniej zebranych danych. Aby zrezygnować z reklam spersonalizowanych od RTB House, kliknij na poniższy link:

optout

Ponieważ pliki cookie są przechowywane w poszczególnych przeglądarkach internetowych, w przypadku korzystania z większej liczby przeglądarek lub urządzeń, aby zrezygnować z reklam, należy powtórzyć powyższe czynności dla każdej z nich.

Ponadto, rezygnacja poprzez opt-out polega na umieszczeniu w Twojej przeglądarce innego pliku cookie, tzw. „opt-out cookie”. Dlatego też, jeśli usuniesz wszystkie pliki cookie przeglądarki, usuniesz również „opt-out cookie”. W takim wypadku musisz ponownie dokonać opt-outu.

Na życzenie reklamodawcy możemy skonfigurować i obsługiwać kampanie reklamowe produktów usług reklamodawcy na portalu Facebook. Jeśli chcesz wyłączyć wyświetlanie personalizowanych reklam na Facebooku, przejdź do ustawień Facebook Ad Settings .

RODO przyznaje Ci dodatkowe prawa, takie jak prawo do dostępu, sprostowania, usunięcia lub przenoszenia Twoich danych osobowych oraz prawo do sprzeciwienia się przetwarzaniu lub ograniczenia przetwarzania oraz do złożenia skargi do organu nadzorczego. Ponadto możesz w każdej chwili wycofać zgodę na gromadzenie i przetwarzanie Twoich danych osobowych, jeśli odbywa się to na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody. Wycofanie tej zgody nie ma wpływu na legalność przetwarzania, które wykonywaliśmy przed wycofaniem zgody. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z naszą Klauzulą informacyjną RODO lub skontaktuj się z naszym inspektorem ochrony danych.

8. ZMIANY W POLITYCE PRYWATNOŚCI

Rozwijając ochronę prywatności możemy uznać za konieczne aktualizacji niniejszej Polityki Prywatności w dowolnym czasie. Informacje o wszelkich istotnych zmianach w naszej Polityce Prywatności będzie można znaleźć na naszej stronie internetowej.

9. KONTAKT

Jeśli masz więcej pytań dotyczących prywatności, skontaktuj się z naszym inspektorem ochrony danych osobowych pod poniższym adresem:

Inspektor ochrony danych

RTB House S.A.

Ul. Złota 61/101

00-819 Warszawa, Polska

dpo@rtbhouse.com

Data ostatniej aktualizacji: 28 października 2019 r.